T'interessa

multimedia

ACTUALITAT

Ves enrere Exposición “Refugio ilustrado”. Obras de ilustradores impulsada por la APIV

Exposición “Refugio ilustrado”. Obras de ilustradores impulsada por la APIV

(Del blog mirARTE)

L'Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló (EASD) inaugura al vestíbul de l'escola l'exposició "Refugi il·lustrat. Entre el taüt i la maleta ", organitzada per l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV), i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló. La mostra que anualment impulsa APIV està dedicada enguany a les persones refugiades.

L'associació, que va llançar al gener la campanya gràfica Refugi il·lustrat "en suport de les persones migrants, víctimes d'aquesta anomenada 'crisi dels refugiats' i de la inoperància dels països europeus", va rebre al llarg de tres mesos més de 270 il·lustracions provinents de nou països d'Europa i Llatinoamèrica, a més de la participació de l'artista sirià Yaser Safi i dels alumnes i les alumnes de l'escola. Després d'un procés de selecció finalment s'exposen un total de 150 treballs.

La inauguració d'aquesta exposició a Castelló, apropant la trista realitat que viuen milions de persones a tot el món, ha estat possible gràcies a la subvenció convocada per a activitats culturals de la Diputació de Castelló i l'estreta col·laboració amb l'EASD Castelló. A l'acte van assistir per part de la institució provincial el diputat de Cultura, Vicent Sales, i la cap del Servei de Cultura Núria Felip. També van estar presents el regidor d'Educació a l'Ajuntament de Castelló, Enric Porcar, i el gerent de la Fundació Dávalos-Fletcher, José Vicente Ramón.

El director de l'Escola, Miguel Monar, va explicar que l'objectiu de la mostra no és altre que "sensibilitzar sobre un problema greu que afecta, segons l'Agència de l'ONU, a 65 milions de desplaçats". "El compromís de l'escola és la conscienciació. I no és casualitat que aquesta siga la segona exposició sobre aquesta temàtica en el que portem de curs ", ha afegit. Monar va explicar que per part de l'Escola han participat alumnes del títol d'Il·lustració, professors i també alumnes de 4t de Disseny d'Interiors, -dins de l'assignatura d'Instal·lacions efímeres-, pel que fa al muntatge. Sobre això, la professora ha assenyalat que s'han creat cinc expositors de fusta i una sèrie de camins amb lones de camió per evocar els quilòmetres recorreguts pels refugiats i també, simbòlicament, les empremtes que han deixat.

El professor d'Il·lustració, Alain Campos, ha explicat que aquest és el segon any que l'Escola col·labora amb l'APIV en la seva exposició anual. "El resultat és una font d'alimentació per als nostres alumnes, que poden contemplar aquests dies 150 treballs molt inspiradors. En comú tenen tots ells el plasmar una situació intolerable, però cada un amb una visió personal i molt diferent ", va comentar Campos. Des de l'APIV van agrair a l'Escola i, especialment, el director Miguel Monar i als professors Alain Camps i Pablo Ruiz seva implicació. Respecte al programa d'Il·lustració Gràfica en què col·laboren ambdues institucions s'han seleccionat els treballs d'Ángel Ventura i Elisabeth Nebot que, a més, han estat becats durant un any amb la pertinença gratuïta a l'associació. El diputat de Cultura va tancar el torn de parlaments qualificant l'exposició d'"iniciativa magnífica".

El primer artista convidat a sumar-se a la campanya va ser el pintor i gravador sirià Yaser Safi amb la seva obra Militarization de 2014. A l'exposició, es poden veure les obres d'il·lustradors i il·lustradores de diferents generacions, estils i trajectòries com Juan Berrio, Sonia Pulido, el Roto, Ajubel, Javier Olivares, Rocío Araya, Pep Carrió, Enrique Flores, Erica Fustero, Riki Blanco, Diego Flisfisch, Cachetejack, Luis Demano, Núria Tamarit, Julia Celles o Joan Negrescolor. Recordar que l'exposició romandrà oberta fins al proper 16 de desembre.