T'interessa

multimedia

ACTUALITAT

Ves enrere Presentació del Projecte Europeu LIFE ClayGlass a l'ESCAL

Presentació del Projecte Europeu LIFE ClayGlass a l'ESCAL

L'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora (ESCAL), ha col·laborat juntament amb l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC), en l'organització d'una jornada divulgativa relacionada amb el projecte europeu LIFE ClayGlass. En aquesta jornada, realitzada a les instal·lacions de la ESCAL, s'han posat de manifest els resultats obtinguts fins a la data "en la fabricació de rajoles cara vista mitjançant, la substitució de part de l'argila de la massa ceràmica per vidre reciclat". Aquest projecte europeu, finançat per la Comissió Europea en el marc del Programa Life sobre medi ambient, està impulsat per un consorci en el qual participen empreses i entitats espanyoles i una universitat grega.

Com explica Diego García de l'empresa "Ladrillos Mora" i soci líder del projecte "l'objectiu final és contribuir a mitigar el canvi climàtic, mitjançant la reducció de les emissions de CO2 de la indústria ceràmica, en concret de les fàbriques de rajoles de gres. Per a ells hem provat amb bons resultats, l'ús en la massa ceràmica de vidre reciclat de TRC (Tubs de raigs catòdics) i domèstic barrejat amb restes orgàniques, aprofitant les seves propietats fundents ".

A la jornada s'ha exposat que, amb els resultats ja obtinguts a escala de laboratori i en planta pilot, és possible disminuir la temperatura de cocció de les rajoles de gres entre 50 i 150 º C, depenent de les matèries primeres usades i amb addicions de vidre, entre un 5 i un 10%. Amb això s'aconseguiria un estalvi energètic amb la conseqüent baixada en els costos i, també, de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, entre el 5 i el 25% del total. Així ho ha especificat Jorge Velasco, director tècnic del projecte LIFE ClayGlass.

En conseqüència, per a una empresa ceràmica de mida mitjana amb una producció de 300 tones de rajoles al dia, suposaria una disminució de les emissions de CO2 entre 1.500 i 5.000 tones per any, quantitats que mostren la contribució mediambiental i econòmica del nou procés. La inauguració de la jornada ha estat presidida per la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, sectors productius i Comerç, Blanca Marín que ha estat acompanyada pel tinent d'alcalde de l'Ajuntament de l'Alcora, Samuel Falomir; el director de l'ESCAL, Alberto Lázaro; Diego García-Fogeda de LIFE ClayGlass; i el president d'ATC, Juan José Montoro.

Finalment, la jornada s'ha clausurat amb la intervenció del catedràtic de Química Inorgànica, professor Juan Carda, director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real - UJI, que ha explicat els avantatges d'introduir el vidre reciclat en composicions per a la utilització del sector ceràmic de la província de Castelló.

Més informació a www.escal.es