BREUS

« Ves enrere

2º Premio del “Premio Internacional de piano Frechilla Zuloaga 2017” para un alumno de CSMA

2º Premio del “Premio Internacional de piano Frechilla Zuloaga 2017” para un alumno de CSMA

Francisco José García Verdú alumno del Conservatorio Superior de Música Óscar Esplá Alicante

El passat 12 al 16 de novembre es va celebrar a Valladolid el "Premio Internacional de piano Frechilla Zuloaga 2017", president d'Honor Don Pedro Zuloaga Rodriguez.

Es van presentar 22 participants de tot el món amb un altíssim nivell. 14 espanyols, USA, Japó, Rússia, Corea del Sud, Romania, Xina i República de Corea amb edats fins a 35 anys.

Després de passar dues eliminatòries van quedar finalistes tres participants Min Xie (Xina), Francisco José García Verdú (Espanya) i Ryan Reilly (USA).


Va començar l'última etapa del concurs, assajar amb l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó les obres triades. El xinès i l'espanyol van triar el concert per a piano número 1 de Chopin i el nord-americà el concert nº2 de Rachmaninov. Va ser una final que va tombar tota els prejudicis amb un auditori Miguel Delibes ple (1.700 persones). El pianista xinès (1994) va ser el primer a seure amb l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó (OSCYL) a les ordres de François López-Ferrer.

Va destacar el més jove. A la simpàtica entrada del xinès li va seguir el reflexiu i meditabund caminar del més jove dels finalistes, Francisco José García Verdú (1996). El pianista d'Elx també va sorprendre però gairebé pel contrari, per la seva serietat, per la seva contenció. El mateix "Chopin" començava a sonar fins que va posar els seus dits sobre el pulcre teclat. Pulsació exquisida i contrastada, neteja de so, so clar en cada nota, i en definitiva una versió més intimista i ortodoxa, més clàssica. Si calgués buscar models bé podria recordar-nos Verdú al gran Brendel. La precocitat en la carrera de García Verdú no li ha restat profunditat en la seva musicalitat ni perfecció en l'execució. Va quedar segon en el palmarès.


El director de cinema i crític de música Emiliano Allende ha escrit al diari El Nord de Castella de divendres 17/11/17: La deliberació del jurat va trigar una bona estona. A més ja se sap que les decisions són sempre subjectives. Si hi hagués hagut de triar només per l'actuació dels finalistes en el concert de la final, el primer descart estava clar. La lectura del "Primer concert" de Chopin a càrrec del pianista xinès Ming Xie va ser correcta en el tècnic, però molt plana en el seu conjunt, sense indicis d'acostament a l'ànima chopiniana. No obstant això la versió que de la mateixa concert va abocar el jove alacantí Francisco José García Verdu va estar carregada de musicalitat. García Verdu es va fer amb el tempo del concert i va expressar molt bé en l'adagi. El so cristal·lí aparèixer també l'últim temps, així que tot i que el director va tenir més d'un problema per ajustar l'orquestra. El jove espanyol va obtenir un resultat més que notable, per alçar-se amb el primer premi. Sort que a la cerimònia de lliurament es va aclarir que s'atorgaven pel conjunt de totes les actuacions al llarg del concurs. D'aquesta manera el primer premi va anar a parar al nord-americà Ryan Reilly que va interpretar el concert nº 2 de Rachmáninov. El seu so no va ser suficient per afrontar aquesta obra i no va aconseguir sobreposar-se al esforç més que gairebé al final. No obstant això el errant imparable d'aquest concert es va guanyar al públic.


Ryan Reilly, primer premi 12.000 €, Francisco José García Verdu segon premi 6.000 € i Ming Xie tercer premi 3.000 €.


Don Pedro Zuloaga va lliurar el premi a l'espanyol García Verdú augurant-li una gran carrera artística.